Hradné kuchyne a šľachtické stravovanie v ranom novoveku
Radosti slávností, strasti každodennosti

Duchoňová Diana - Lengyelová Tünde

Vydavateľstvo

Historický ústav SAV; VEDA

Jazyk

slovenčina

Počet strán

320

Rok vydania

2016

Hmotnosť

878,00g

Formát

165x245

Väzba

Tvrdá väzba

Dodávateľ

HISTÓRIA

EAN

9788022415385

Prestreté stoly s navareným jedlom, pri ktorých sa stretla šľachtická rodina s dvoranmi a úradníkmi, prípadne pozvanými hosťami, boli výsledkom celého komplexu činností, pomocou ktorých ...sa potraviny menili zo surovín na hotový pokrm. Táto kniha predstavuje celý tento zložitý proces a je v našej historiografii doposiaľ ojedinelým spracovaním témy šľachtického stravovania zachyteného v celej šírke témy.

Čítať viac...
24,00€
Pridať do košíka logo
skladom

Mohlo by vás zaujímať

Obsah

Úvod

 

Kuchyňa

   Kuchynské priestory hradov 

   Zásobenie vodou – studne, cisterny 

   Budova kuchyne 

   Malá a veľká kuchyňa 

   Vybavenie kuchyne 

   Pekáreň 

   Pivovar 

   Sklady, komory a pivnice 

   Záhrady a majery 

   Výsek – mäsiareň

 

Personál kuchyne

   Služobníctvo kuchyne na panovníckom dvore 

   Potraviny na ceste do kuchyne 

   Personál kuchyne na uhorských aristokratických dvoroch 

   Pomocné sily v kuchyni 

   Služobníci okolo stola

 

Stolovanie

   Na ceste k „civilizovanému" stravovaniu v. Uhorsku 

   Stolovanie na uhorských aristokratických dvoroch v Uhorsku

   V jedálni pri prestretom stole 

   Etiketa pri stole 

   Ritnál stolovania

 

Na tanieri a v pohári

   Uhorská kuchyňa a jej chýr vo vtedajšom svete 

   Chlieb, mäso a víno – tri piliere uhorskej kuchyne 

   Kravské (hovädzie) mäso

   Hydina a vtáky 

   Baranie, ovčie a jahňacie mäso 

   Bravčové mäso 

   Ryby 

   Divina 

   Množstvá skonzumovaného mäsa 

   Prílohy k mäsu – zelenina 

   Koreniny a ochucovadlá 

   Mlieko, mliečne výrobky a syry 

   Kaše 

   Cestoviny 

   Polievky 

   Chlieb 

   Nápoje – víno, pivo, pálenka, káva, čaj, čokoláda

 

Zaujímavosti zo šľachtickej kuchyne

   Obed pre pána / 243

   Jedálny lístok na thurzovskom a révayovskom dvore za mesiac január 

   Slávnostné stravovanie u Nádasdyovcov z polovice 17. storočia 

   Recepty z forgáchovského archívu z prvej polovice 17. storočia 

   Recepty

 

Summary

Pramene a literatúra

Zoznam obrázkov

Poďakovanie

O autorkách