Duchoňová Diana - Lengyelová Tünde
Vydavateľstvo
Historický ústav SAV; VEDA
Jazyk
slovenčina
Počet strán
320
Rok vydania
2016
Hmotnosť
878,00g
Formát
165x245
Väzba
Tvrdá väzba
Dodávateľ
HISTÓRIA
EAN
9788022415385
Prestreté stoly s navareným jedlom, pri ktorých sa stretla šľachtická rodina s dvoranmi a úradníkmi, prípadne pozvanými hosťami, boli výsledkom celého komplexu činností, pomocou ktorých ...sa potraviny menili zo surovín na hotový pokrm. Táto kniha predstavuje celý tento zložitý proces a je v našej historiografii doposiaľ ojedinelým spracovaním témy šľachtického stravovania zachyteného v celej šírke problematiky.
Čítať viac...Úvod
Kuchyňa
Kuchynské priestory hradov
Zásobenie vodou – studne, cisterny
Budova kuchyne
Malá a veľká kuchyňa
Vybavenie kuchyne
Pekáreň
Pivovar
Sklady, komory a pivnice
Záhrady a majery
Výsek – mäsiareň
Personál kuchyne
Služobníctvo kuchyne na panovníckom dvore
Potraviny na ceste do kuchyne
Personál kuchyne na uhorských aristokratických dvoroch
Pomocné sily v kuchyni
Služobníci okolo stola
Stolovanie
Na ceste k „civilizovanému“ stravovaniu v Uhorsku
Stolovanie na uhorských aristokratických dvoroch
V jedálni pri prestretom stole
Etiketa pri stole
Rituál stolovania
Na tanieri a v pohári
Uhorská kuchyňa a jej chýr vo vtedajšom svete
Chlieb, mäso a víno – tri piliere uhorskej kuchyne
Hovädzie mäso
Hydina a vtáky
Baranie, ovčie a jahňacie mäso
Bravčové mäso
Ryby
Divina
Množstvá skonzumovaného mäsa
Prílohy k mäsu – zelenina
Koreniny a ochucovadlá
Mlieko, mliečne výrobky a syry
Kaše
Cestoviny
Polievky
Chlieb
Nápoje – víno, pivo, pálenka, káva, čaj, čokoláda
Zaujímavosti zo šľachtickej kuchyne
Obed pre pána
Jedálny lístok na thurzovskom a rávayovskom dvore za mesiac január
Slávnostné stravovanie u Nádasdyovcov z polovice 17. storočia
Recepty z forgáchovského archívu z prvej polovice 17. storočia
Recepty
Summary
Pramene a literatúra
Zoznam obrázkov
Poďakovanie
O autorkách
História © 2019 Všetky práva vyhradené | created by Onlima.sk