Ducho?ov? Diana - Lengyelov? T?nde
Vydavateľstvo
Historick? ?stav SAV; VEDA
Jazyk
sloven?ina
Počet strán
320
Rok vydania
2016
Hmotnosť
878,00g
Formát
165x245
Väzba
Tvrd? v?zba
Dodávateľ
HIST?RIA
EAN
9788022415385
Prestret? stoly s navaren?m jedlom, pri ktor?ch sa stretla ??achtick? rodina s dvoranmi a ?radn?kmi, pr?padne pozvan?mi hos?ami, boli v?sledkom cel?ho komplexu ?innost?, pomocou ktor?ch ...sa potraviny menili zo surov?n na hotov? pokrm. T?to kniha predstavuje cel? tento zlo?it? proces a je v na?ej historiografii doposia? ojedinel?m spracovan?m t?my ??achtick?ho stravovania zachyten?ho v celej ??rke t?my.
Čítať viac...?vod
Kuchy?a
Kuchynsk? priestory hradov
Z?sobenie vodou ? studne, cisterny
Budova kuchyne
Mal? a ve?k? kuchy?a
Vybavenie kuchyne
Pek?re?
Pivovar
Sklady, komory a pivnice
Z?hrady a majery
V?sek ? m?siare?
Person?l kuchyne
Slu?obn?ctvo kuchyne na panovn?ckom dvore
Potraviny na ceste do kuchyne
Person?l kuchyne na uhorsk?ch aristokratick?ch dvoroch
Pomocn? sily v kuchyni
Slu?obn?ci okolo stola
Stolovanie
Na ceste k ?civilizovan?mu" stravovaniu v. Uhorsku
Stolovanie na uhorsk?ch aristokratick?ch dvoroch v Uhorsku
V jed?lni pri prestretom stole
Etiketa pri stole
Ritn?l stolovania
Na tanieri a v poh?ri
Uhorsk? kuchy?a a jej ch?r vo vtedaj?om svete
Chlieb, m?so a v?no ? tri piliere uhorskej kuchyne
Kravsk? (hov?dzie) m?so
Hydina a vt?ky
Baranie, ov?ie a jah?acie m?so
Brav?ov? m?so
Ryby
Divina
Mno?stv? skonzumovan?ho m?sa
Pr?lohy k m?su ? zelenina
Koreniny a ochucovadl?
Mlieko, mlie?ne v?robky a syry
Ka?e
Cestoviny
Polievky
Chlieb
N?poje ? v?no, pivo, p?lenka, k?va, ?aj, ?okol?da
Zauj?mavosti zo ??achtickej kuchyne
Obed pre p?na / 243
Jed?lny l?stok na thurzovskom a r?vayovskom dvore za mesiac janu?r
Sl?vnostn? stravovanie u N?dasdyovcov z polovice 17. storo?ia
Recepty z forg?chovsk?ho arch?vu z prvej polovice 17. storo?ia
Recepty
Summary
Pramene a literat?ra
Zoznam obr?zkov
Po?akovanie
O autork?ch
História © 2019 Všetky práva vyhradené | created by Onlima.sk